<< Takaisin leikekirjan otsikohin
HELSINGIN SANOMAT
Ote Leena-Maija Rossin kirjoituksesta Helsingin Sanomissa elokuussa 1988
2 X Aivazovski
Vanavesi hyökyy reippaasti yli aidon mestarin
Ivan Aivazovski - lyhyt elämäkerrallinen esittely galleria Titanikissa
Turussa 31.7. 1988 saakka.
Ivan Aivazovskin ja hänen aikalaistensa merimaalauksia Turun taidemuseossa
28.8. 1988 saakka.
Tuhannet pienet pisarat ja aallonpärskäykset täplittävät galleria Titanikin seinälle ripustettuja ohuita paperiarkkeja. Niiden edessä velloo numeroitujen aaltojen meri - Kimmo Ojaniemen siisti koneisto synnyttää mustan kankaan pinnassa ristiallokon.
Artelaisten Aivazovski-työryhmä on tulkinnut romanttisen merimaalarin elämäkaaren
ja tuotannon uudelleen, yksinkertaisen nerokkaasti.
Mestarin henki leijuu leppoisasti myhäillen näyttelyn yllä. Meritaisteluiden maalarinunivormu on siististi telineellään ja tauluista myönnetyt kulta- ja hopeamitalit lepäävät vitriinissä punaisella silkillä. Lähempi tarkastelu paljastaa artelaisten hilpeät materiaalivalinnat: yhden mitalin keskiöstä löytyy Rymättylän säilykkeen purkinkansi sileäksiprässättynä, toisesta Tunturi-pyörän merkki. Mestarin niskoille sälytetty maine ja kunnia saa tällä tavoin esitettynä hieman keveämmän luonteen.
Näyttelyä koonnut kymmenhenkinen ryhmä on todella paneutunut aiheeseensa, taidehistoriallisena asiantuntijana on toiminut Lars Saari Åbo Akademista. Installaatioidenja valokuvakertomuksena rekonstruoitujen Aivazovskin seikkailujen rinnalla kulkee koko ajan kronologinen teksti, joka kertoo katsojalle maalarin värikkään elämän yksityiskohdista.
Mukana ei ole yhtään aitoa kuvaa Aivazovskista, kaikki on rakennettua ja lavastettua. Ja miten huolellisesti lavastettua! Kuvitteellisesti ympäri maailmaa matkaava, taideakatemiassa juhlallisesti opettava ja arkeologisiin kaivauksiin osallistuva Mestari on turkulainen näyttelijä Jouni Boucht, jonka olemus sopii tsaarinajan tunnelmien hilpeän-vakavaan välittämiseen mitä mainioimmin.
Kuinka mestari syntyy
Saamme siis omin silmin todistaa, kuinka mestari syntyy : epäröintiä taideakatemian ovella, palkintoja, stipendejä, vaeltelua jylhissä luonnonmaisemissa, valitoja professoriksi ja kunniakansalaiseksi... Ja lopulta päädytään tilanteeseen, jossa Aivazovskin siveltimenjäljistä syntyvät maalaukset ovat mestariteoksia jo ennen valmistumistaan.
Todistaakseen Aivazovskin suvereenista lahjakkuutta artelaiset ovat ottaneet kuvakokonaisuuteensa mukaan myös tapaamisen englantilaisen maalariklassikon Turnerin kanssa. Valokuva näyttää herrarmiestaiteilijoiden tapaamisen aavan meren rantahietikolla, Turnerilta lainattu tekstinpätkä osoittaa syvää ihailua.
Vielä suurempaa ihailua herättävät kuitenkin turkulaistaiteilijoiden ryhmätyönä ideoimat ja rakentamat installaatiot. Punaisella verhoiltua seinää vasten välkkyvä sininen satiini ja prameasti kehystetty valokuva rantaan kuohuvista aalloista välittävät varmasti kaiken olennaisen Aivazovskin Aaltojen keskellä -maalauksesta. Ilman etydin meren yllä voi toteuttaa myös pastellisävyin värjätyllä vanuverkolla ja Sateenkaari -aiheen värikkäillä höyhenillä.
Matkailua Volgalla
Näyttelyn rakentajia on Aivazovskin persoonassa innostanut erityisesti tutkimusmatkailijapiirre. Niinpä he eivät ole voineet vastustaa kiusausta ja olla ripustamatta esille myös karttaa, johon on Aivazovskin/Jounin Bouchtin kuvin merkitty kaikki maalarin matkakohteet Niagaran putouksia lukuunottamatta.
Niagaran retki on ''dokumentoitu'' erikseen valokuvin samoin kuin matkustelu Volgalla
(ladossa seisovalla vanhalla autolla) ja Niilillä (poseeraus turkulaisessa kaislikossa).
Meren, vuoristojen ja aromaisemien yltiöromanttinen tulkki maalasi yli 60 vuotta kestäneen uransa aikana yli 6000 teosta. Kansankulttuurin julkaisemaa Aivazovski-kirjaa siteeraten näyttely valistaa katsojaa.:''Harvat taiteilijat kykenevät ikääntymistä seuranneen laskun jälkeen nousemaan pinnalle - Aivazovskilta tämä onnistui kahdesti.'' Teksti on kiinnitetty monimielisen ironisesti tynnyrissä kelluvan muovikuplan sisälle.
Aito ja kopio
Varsinainen kupla löytyy Turun taidemuseosta, missä laajan Aivazovskin ja aikalaisten
maalausnäyttelyn avaa kömpelö kopio Yhdeksäs aalto-maalauksesta. Titanikin yleistajuinen kopio on sentään aito taideteos!
Taidenuseon näyttelyn kahdeksankymmentä maalausta valaiset toki venäläisen meri-
maalauksen traditiota: siirtymää romantiikasta realismiin ja impressionistisiin otteisiin.
Aivazovskin häkellyttävän (tietoisen) makea kolorismi, pitkälle mietityt sommitelmat ja
käden taito herättävät suomalaisyleisössä varauksetonta ihastusta.
Kiteytyyhän mestarin tuotannossa kaikki se, mitä lukemattomat toritaiteilijat ovat sittemmin turhaan tavoitelleet. Niistä ei puutu ylevyyttä.
Titanikin mestarin vanavedessä kulkeva käsitteellinen näyttely lyö kuitenkin hyökyaaltona varsinaisen Aivazovski-näyttelyn yli. ''Lyhyt syväluotaus Ivan Aivazovskin ihmeelliseen elämään'' on huolella ja hellällä ironialla rakennettu iloinen seikkailu. Se antaa kaiken sen minkä lupaa ja vielä vähän enemmänkin. Artelaiset osoittavat, että taiteella voi reagoida nopeasti ja napakasti ympäröivään todellisuuteen. Lisää tälläista taidehistoriaa!
LEENA-MAIJA ROSSI
<< Takaisin leikekirjan otsikohin
|