Kimmo Ojaniemi
Visual Artist • Kuvataiteilija

Teokset Näyttelyt Julkiset teokset Valokuvaus Logoja yms. Curriculum Vitae suomeksi Leikekirja Yhteystiedot Virtuaaligalleria (1997)
Work Exhibitions Public Work Photography Logos etc. Curriculum Vitae in English Contacts Virtual Gallery (1997)

<< Takaisin leikekirjan otsikohin

TURUN SANOMAT

Turun Sanomat 1.3.1988

Titanikin seikkailu alkoi

Klikkaa esiin kuva koko lehtileikkeestä
Titanik on kastettu. Arten puheenjohtaja Kimmo Ojaniemi (vas.) vihkijä Katri Kajander ja hänen poikansa Ismo Kajander, jonka valokuvanäyttely on Titanikin ensimmäinen. Klikkaa esiin kuva koko lehtileikkeestä
Juhlavaan 30-luvun smokkiin pukeutunut monitaiteilija Ismo Kajander saattoi äitinsä Katrin maanantai-iltana tärkeän tehtävän äärrelle. Katri Kajander oli valittu kunniatehtävään vihkimään taidegalleria Titanik, SE galleria. Vessa on nyt vedetty, on taiteen aika.

Paikka oli Katri Kajanderille tuttu. Nuoripari Kajander vietti kihlajaisiaan Liljan patsaalla 65» vuotta sitten.

Kastajaiset tapahtuivat etiketin mukaan samppanjapullolla. Tapahtumaa juhlisti 10- miehinen jazzsoittokunta Hugrymen. Viralliset puheet kuuluivat myös ohjelmaan, Arten puheenjohtaja Kimmo Ojaniemi, apulaiskaupunginjohtaja Pentti Lahti ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Kalervo U. Kukkula löivät höyryä Titanikin pesään.

Avajaiset vetivät gallerian katukäytävä myöten täyteen väkeä. Joukossa olivat paitsi Titankin ensinäyttelyn pitäjä Ismo Kajander myös gallerian suunnitellut arkkitehti Hannu  V a i s t o , näyttelijä Raimo Karppinen, artelaisia, ystäviä ja kylänmiehiä.

  Mutta miksi ihmeessä Titanik?
Artelle nimi ei ole enne, vaan jotakin muuta.
 - Nimi on muistutus niistä melkoisista riskeistä, joita tähän yritykseen liittyy. Se on myös osoitus jääräpäisyydestä, vakaasta uskosta siihen, että homma onnistuu, selvitti Ojaniemi.
 - Titanik on nyt pinnalla, ja aikoo luonnollisesti pysyäkin.
   Lievästi provosoiva nimi ja ensimmäisen näyttelyn valinta osoittavat, että Arte on va- linnut kurssinsa. Uuden taiteen galleriasta ei ehkä tule koko kansan pyhiinvaelluspaikkaa, mutta aivan varmasti Titanikista tulee tärkeä turkulainen maamerkki valtakunnallisesti ja ainakin pohjoismaisasti.

Pari vuotta kenkälaatikon kokoisena toiminut Joes oli koegalleria, Titanik jatkaa siitä mihinhin silloin jäätiin, nyt vain paljon paremmin edellytyksin ja monta kokemusta rikkaampana. Artelle gallerian viivästyminen ja sen ympärillä käyty viivytystaistelu tuntui tuskastuttavan pitkältä ja aika ajoin turhauttavalta.
   Pentti Lahti kertoi olevansa se "eräs virkamies", joka Arten hädästä kuultuaan keksi tyhjillään seisovan entisesen käymälän. Virkamiehen näkökulmasta kolmen vuoden kamppailu on lyhyt.

Viiden vuoden päästä Titanik on käsite, mikäli kaikki sujuu suunnitelmien mukaan. Neitsytnäyttelyssä Ismo Kajander pelaa käsitteillä, esineillä, teknologialla ja ajatuksilla. Ranskanleipä on ranskanleipä, puuhelmi on puuhelmi, mutta ranskanleipä ja puuhelmi...

Titanikin esikoisnäyttelyn pitäjäksi Arte halusi Ismo Kajanderin. Oli pelkkä sattuma, että samoihin aikoihin myös Turun Piirustuskoulu halusi Kajanderin rehtorikseen.
 - Tämä tulee paljolti olemaan Titanikin linja, uutta ja avantgardea, sellaista taidetta, jota ei muuten saataisi Turkuun, tai se tulisi tänne myöhässä, Kimmo Ojaniemi selvittää.

Ojaniemen mukaan gallerian ympärillä käyty kohu ja suuri enkkojulkisuus puolesta ja vastaan oli todellinen arkitodellisuuden oppikoulu, se kypsytti Artea. Vaikeudet on nyt kuitattu, niistä on ulosmitattu kaikki mahdollinen henkinen hyöty.

Gallerian markkinointi on vasta alkamassa, mutta tavoitteena on noin 12 näyttelyä vuodessa. Niistä noin neljä on Arten kutsunäyttelyltä, jolloin yhdistys myös vastaa taiteilijan kuluista. Muut näyttelyajat ovat normaalisti haettavissa.

Ojaniemen mukaan yhteydet ulkomaille ovat olemassa, ja ainakin pohjoismaista taidetta on tulossa. Ohjelmistosta keskustellaan laajsti, mutta lopullisen vastuun kantaa näyttelytoimikunta. Kesäaikaan on tarkoituksena saada myös gallerian edustan katuosuus hyödynnetyksi. Nyt se toimii parkkipaikkana.

--<< Takaisin leikekirjan otsikohin
-
TAIKO
taidekauppa verkossa
myy Kimmo Ojaniemen taidetta

• • •

Kimmo Ojaniemi's art is for sale in Online Art Shop TAIKO
© Kimmo Ojaniemi
Tietokoneeni toimii tuulivoimalla.
Pääsivu | Teokset | Näyttelyt | Julkiset teokset | Muuta | Ansioluettelo | Leikekirja |
Home | Work | Exhibitions | Public work | Misc. | CV |
© Kimmo Ojaniemi


Sivun alkuun

Latest update:Thursday, 06-Jul-2023 15:23:10 BST