<< Takaisin Kimmo Ojaniemen kotisivulle


TAIDEKÄSITEGENERAATTORI

Apua konseptivyörytykseen!


Taiteilija! Kuraattori! Puuttuuko ajatus?
Vedenpitävän konseptin luominen on hyvin vaikeaa. Sanoilla se luodaan, mutta entä jollei sanoja löydy?
Taidekäsitegeneraattorista pesee!

(Jollei sivun alalaidassa vilku käsitesanapareja, klikkaa tästä)

Taidekäsitegeneraattori on myös käsitetaideteos sanan semanttisimmassa merkityksessä.
Tämä taideteos kritisoi käsitetaidetta ja taide-elämää yleensä

Taidekäsitegeneraattori kohottuu nykytaidediskurssin ja kulttuurin yläpuolelle, taiteen firmamenttiin deklamoidessaan kriittisesti kontekstia, jonka osaseksi se simultaanisti verifioituu. Tämä, kahden kontraarisen lähestymistavan luoma reduplisoitu interferenssikuvio emittoi diskordanssia, joka ilmenee jo vanhassa dilemmassa: OnkoTämä Taidetta? Tällaisenhan tekisin minäkin.Valmiita konseptiaihioita:

Kaikki on taidetta mutta kaikki ei ole hyvää.
Hyvää taidetta saa - lapiolla kaivaa.
Taiteilija maalaa koko ikänsä samaa uraa.
Tämän vuosikymmen taide tullaan tuntemaan kapitalistisena realismina.
Minä vain luon käsitteitä, muut saa selittää

(Kaikki tässä laatikossa esitetty on vanhentunutta, älä klikkaa)

Lähetä keksimäsi taidekonseptiaihio tälle sivulle

Voit myös lähettää lyhyitä, nasevia kuvauksia kohtaamistasi mielenkiintoisista konsepteista.

kimmo.ojaniemi@icenet.fi

Viestisi voit kirjoittaa myös Taidekäsitegeneraattorin vieraskirjaan, johon jätettyjä viestejä voi myös käydä lukemassa


Taidekäsitetgeneraattoriin lähetettyjä konseptiaihioita:

"Minä olen luovan työni olennainen lähtökohta." Teuvo Saavalainen
Aihion lähettäjä: Ikonen


I'm sure it's much better to go-on-talk about Michelangelo & Caravaggio than about some interference fields concerning (a little bit) "more" complicated, quasi-structured, art-related-organisms among other things curators' surface-analgesia-trip-analysises on FINE ARTS because of emanating blockbustered-non-profit (sic) egos of theirs, relatively. Avoiding the void -in other words: to fluctuate rather than to transvaluate the fallacious never-been-structures being detached from some kinda contacting surfaces of those noisy-cow-men&women mentioned above, succesfully received by whom (?!)
Aihion lähettäjä: jk-octagon


"Retention ja reproduktion, (uudelleen toisintamisen), primäärin ja sekundäärin muistin ero ei ole Husserlin radikaalisti hyväksymän havaitsemisen ja ei-havaitsemisen ero vaan ero kahden ei-havaitsemisen välillä."
(Derridan kirjasta La Voix et le phénomene, 1967, sitaattina teoksessa: Altti Kuusamo: Kuvien edessä. Esseitä kuvien semiotiikasta., Gaudeamus 1990, sivu 86.)
Aihion lähettäjä: Ikonen


"Sanoisin jopa että se on nimenomaan taloutta koskeva kysymys ja myös talouden yleisin struktuuri, koska ei ole olemassa taloutta ilman différancea - edellyttäen, että talous käsitetään joksikin muuksi kuin metafysiikan klassiseksi taloudeksi tai talouden klassiseksi metafysiikaksi..."
(Jacques Derrida: Positioita, Gaudeamus 1988, sivu 17.)
Aihion lähettäjä: Ikonen


"Taide on yhtä haistavittua."
(Olli Alhonen, henkilö Hannu Salaman romaanissa Minä, Olli ja Orvokki, s. 300.)
Aihion lähettäjä: Ikonen


onko taiteilijan kakin värisävyllä eroa jos ulostus on kelan päivärahalla tuotettu tai ansiosidonnaisella. entä mikä sävy on muulla apurahalla ulostettu? onhan se kai havainnollistettavissa jos löytyy sopivasti muotoiltuja purkkeja ;)
Aihion lähettäjä: luukka@wakkanet.fi


"Olen liian älykäs ollakseni hyvä maalari. Ollakseen hyvä maalari täytyy olla hieman tyhmä. Tämä ei koske Velázquezia, jonka nerous ylittää maalaustaiteen." Salvador Dalí Aihion lähettäjä: Ikonen


Tää sivu on hyvä idea. Mulla on sellainen konseptiaihio, että pyytäisit tälle sivulle mielipiteitä ja kommentteja nykytaiteesta niitä ei verkosta paljoo löydä suomeksi (in Finnish jollei joku muista enään). nyyssitkin on niin hiljasia. Tarkotan, että voisi vähän synnyttää keskustelua, täältä ainakin pesisi ;-). Aihion lähettäjä: Eke S:laMistäs sen tiedät, vaikka akatemioissa luotaisiinkin nykyisin vuodesta toiseen pystyynkuollutta, ikävystyttävää ja tylsää taidetta? Entäs jos tilanne onkin tänään vähän samanlainen kuin 150 vuotta sitten. Akateeminen taide polki tuolloin paikallaan, koska se oli määritelty tarkoin kategorioin, se ei perustunut välittömään aistihavaintoon ja väritkin olivat sammuneita ruskeita ja ankeita. Impressionistit kumosivat aikansa akateemisen taiteen tradition.

Ehkä angloamerikkalaisessa nykytaiteessa oleva käsitetaide, joka on polkenut paikallaan jo vuosikausia on tänään vähän samanlaisessa tilanteessa. Ainakin se on useimmiten väritöntä, eikä perustu aistihavaintoihin ja kategorisoi asioita melko apriorisella tavalla. Aikamme rasitteena on vielä postmodernin aikakauden jäte, turhanpäiväinen ja koristeellinen teoretisointi, jota postmodernistit usein liittivät visuaalisiin taiteisiin pitäessään niitä leikkikenttinään.
(Kekustelun katkelma nyysseistä: sfnet.kekustelu.taide - kirjoittaja Heikki Kastemaa)
Aihion lähettäjä: Kimmo OjaniemiTaiteilijan työn henkinen puoli on niin vahvasti painottunut asennelukkojen, tabujen ja muiden tukosten purkamiseen, että mahtaako muusta oikeastaan olla kysymyskään. Jokaisen teoksen täytyy sisäisestä pakosta murtaa edellisen tuottama konventio. Samanlainen on huijausta. Totuus löytyy tuolta jostakin, jokaisesta hetkestä ja seuraava sen takaa seuraavassa metri per sekunnissa tältä ainoalta janaltamme.

Jokainen teos, jokainen opettaja ja taiteilija asettaa oman esteensä taiteilijan tielle. Murra este, murra sen asettaja, paketoi, terminoi ja lähetä historian avaruuteen. Taivaallisen nautinnon saat kun yksin ateljeessa tuhoat entisen, inkarnoit uutta, syljet vaatteet hiessä sähköistä auraa materiaksi, esim. öljyväreillä, joita yhä saa Ruotsista halvemmalla.

Kauan aikaa sitten taidekouluissa painotettiin erityisesti yksityiskohtien tarkkuutta, vaadittiin koko kuva-alan viimeistelyä ja pyrkimyksenä oli lähinnä täydellisyys. Tämähän oli omiaan kapinaan varsinkin kun yhteiskunta ja sen taloussuhteet alkoivat muuttua niin, ettei taiteilijoilla ollut enään mahdollisuuksia viikko- tai kuukausikaupalla tehdä yhtä tuotetta. Turhamaisuuttaan tai rahanpuutteesta ilman silmälaseja maalanneet hajataittoinen Cezanne ja likinäköinen Monet sekä seinähullu Van Gogh saivat kollegansa ja taidekauppiaat ymmärtämään, että tässä on taidealan leipäpuu. Kansalle on syötettävä tieto, että taide on murroksessa ja, että tämä on kehitystä. Tällaisia tauluja maalataan päivässä tai parissa, tuotanto moninkertaistuu ja näin voidaan ottaa rahat pois industrialismin myötä syntyneeltä, yhä laajenevalta, hyvinvoivalta keskiluokalta.
(Katkelma Kimmo Ojaniemen kirjoituksesta "Tabut taide- ja henkilöglobaalissa eetoksessa" Turun Taideakatemia Köysi-lehdessä 2/1998 LUE KOKO KIRJOITUS)
Aihion lähettäjä: Kimmo Ojaniemi

TaidekäsitegeneraattoriTaidekäsitegeneraattoriin on tullut viesti, jonka mukaan ruudun alareunan designaattorit ja käsitesummaukset eivät tule lainkaan näkyviin. Kyseinen palaute tuli Mac-käyttäjältä. Jos tämä pitää taajemmin paikkansa on Taidekäsitegeneraattorin ilmeisesti vyörytettävä introspektiivisesti seuraava konsepti:
Jos kaikilla olisi PC ja Netscape 3.0 tai sitä myöhempi versio, maailma olisi parempi paikka.

Olisi kuitenkin äärettömän tärkeää, että Taidekäsitegeneraattori olisi kaikkien käsillä. Jos huomaat desorganisaatiota, dissonanssia tai teknisiä vikoja tällä sivulla, olethan ystävällinen ja raportoit niistä.


Taidepelin henkeen kuuluu, että ideat ovat suojattuja, niinpä konsepti ja tekniset ratkaisut, joilla Taidekäsetegeneraattori toimii, ovat suojattuja. Tämä suoja perustuu tekijäinoikeuksista säädettyihin lakeihin ja asetuksiin sekä ennenkaikkea eettisiin normeihin (Vrt. esim. raamatun kymmenen käskyä).

Taidekäsitegeneraattorin on ideoinut, suunnitellut ja toteuttanut Kimmo Ojaniemi,
joka toimitti sen verkkoon 10. toukokuuta 1998
© Kimmo Ojaniemi, 1998-1999
©

Taidekäsitegeneraattoria sponsoroi Kimmo Ojaniemi