Kimmo Ojaniemi
Visual Artist • Kuvataiteilija

Teokset Näyttelyt Julkiset teokset Valokuvaus Logoja yms. Curriculum Vitae suomeksi Leikekirja Yhteystiedot Virtuaaligalleria (1997)
Work Exhibitions Public Work Photography Logos etc. Curriculum Vitae in English Contacts Virtual Gallery (1997)

GAIAN SILMÄ-PÄÄSIVU Ojaniemen kirjoitus teoksen taustaideoista Kuvia valmiista teoksesta Kuvia työvaiheista Gaia-hypoteesista ja linkkejä Antiikin Gaia antoi nimensä Gaia-hypoteesille
Gaian silmä -teos paljastettiin Turussa 14.9.1998
The Eye of Gaia was unveiled in Turku, Finland on 14th September 1998
Professori Pentti Malaskan puhe >
Kimmo Ojaniemen puheenvuoro >
Turun Sanomien juttu paljastustilaisuudesta >

Gaian silmä Turun kartalla • Gaia's Eye on the Turku map >>

Ideasta

Tunneli on maaäidin pintaan väkivalloin puhkaistu. Seinistä tihkuvat kyyneleet ja holvin kaiku toistaa hiljaista valitusta.

Vaikutelman vahvistaminen äänillä ja visuaalisilla efekteillä oli ensimmäinen lähtökohta. Tunneli oli kuin luonnon muovaama. Seinien orgaaniset muodot houkuttelivat nostamaan esiin luonnon henkiä ulvomaan. Tilan ankeus ja autoruuhkat houkuttelivat fantasioimaan tunnelin sulkemisesta ja luovuttamisesta takaisin luonnolle, asfaltti halkeilee ja antaa tilaa kasvillisuudelle, luolan katto romahtaa, haava paranee.

Kymmenkunta vuotta sitten pohdiskellessani asemaamme suuressa universumissa ja meidän käsityskykymme rajallisuutta, tulin ajateelleksi, ettei ihmisen tapa ymmärtää ja tiedostaa ehkä olekaan ainoa mahdollinen. Ihminen on oikeastaan vain havaitsija ja kirjaaja, joka epätoivoisesti pyrkii oppimaan sen, mitä suuri maailmankaikkeus meille yrittää sanoa. Toimijat ja tuottajat ovat paljon suurempia kokonaisuuksia , galakseja, galaksiryhmiä, aurinkoja, aurinkokuntia.

Opit kaikkivaltiaasta personoidusta jumalasta ovat hyvin rajoittuneita ja useinmiten ne selittävät jumalansa ihmisen ahdasta ja ahdasmielista logiikkaa noudattaviksi vain hieman viisainta ihmistä viisaammiksi isähahmoiksi. Tämä ei tunnu oikein riittävältä tähtien välisessä avaruudessa, jossa jokainen molekyyli tuntee tarkasti tehtävänsä ja suhteensa ympäröivään.

Tieteen maailmassa vallitsee sääntö, että uusi tieto muuttu totuudeksi vasta kun se vääjäämättömästi todistetaan oikeammaksi kuin edellinen. Tämä metodi minusta tunnustaa ihmisen kyvyttömyyttä ja kumartaa mittaamattomalle käsittämättömyydelle paljon nöyrempänä kuin mikään uskoista tai uskonnoista.

Intuition tie on ehkä eniten taiteilijan tie. Tiedon sirpaleita kerätään alitajunnalle työstettäviksi. Uskominen latistaa ajatukset ja kyky tiedemiesmäiseen armottomaan puurtamiseen puuttuu. Intuitioiden ja assosiaatioden ketjuja pitkin voi kiivetä taivaisiin tai laskeutua suoraan nadiiriin. Voi siis paeta maailmaan, jota ei ole tai, joka ehkä onkin lähemmin tosi kuin sateena tuntuva, näkymänä näkyvä ja pakokaasuilta haiseva totemme. Ajatus Gaiasta elävänä planeettana saattaa olla pakopaikka ja ehkä joku vielä todistaa ajatuksen silkaksi new-ageksi mutta jotain siinä on sellaista, jota jokaisen sietäisi miettiä ainakin silloin kun tuntee olevansa ympäristönsä herra bemarissaan matkalla jossakin moottoritiellä.

Jotain on joka tapauksessa siinä, että maailmankaikkeudella ei ole minkäänlaisia vaikeuksia ymmärtää meitä. Tippuvassa kivessä on sisään rakennettuna tieto siitä miten se toimii, kuinka se suhtautuu inertiaan, painovoimaan, ilmanvastukseen ja muihin siinä ja siihen vaikuttaviin voimiin. Se tietää tarkasti kuinka se täytyy pompahtaa osuttuaan maahan tai kuinka se halkeaa. Se sisältää tiedon kaikesta mahdollisesta tapahtumisesta. Sama koskee tippuvaa ihmistä. Ihminenkin sisältää tämän tiedon mutta ei tiedostavana olentona vaan materiana. Tiedostavana olentona tai ihminen ei koskaan saa tietää kaikkea kivenmurikasta puhumattakaan ihmisestä itsestään vaikka koko ihmiskulttuuri valjastettaisiin vain tämän yhden mittaamattoman arvoituksen ratkaisuun.

Ihminen on onnistunut laskemaan tarkalleen kahden oletetun kappaleen vaikutukset toisiinsa mutta kun laskutehtävään lisätään kolmas kappale ongelma muuttuukin jo mahdottomaksi. Maailmankaikkeus muodostuu äärettömästä määrästä kappaleita ja tekijöitä ja johon lisätään vielä suhteellinen aika-avaruus, jossa kaikki on ainakin havainnoijan kannalta niin vääristynyttä, ettei samanaikaisuutta ole oikeastaan edes olemassa. Tässä maailmassa kuitenkin kaikki toimii järjestetysti, tarkasti ja täsmällisesti.Gaia-hypoteesi on ajatusleikki maapallosta elävänä olentona. Gaian kaiken toiminnan päämääränä on elämän säilyttäminen ja suojeleminen. Ilmakehä suojaa meteoriiteilta ja vaaralliselta säteilyltä, kasvit puhdistavat ilmaa, bakteerit syövät pakokaasuja, pieneliöt oppivat käyttämään supermyrkkyjä ravintonaan. Jos vaurioita pääsee syntymään Gaia löytää korjauskeinon, jopa ihmisen vihamieliset provokaatiot korjautuvat.

Ihmisen toiminta ei aina näytä sopivan yhteen muun luonnon pyrkimysten kanssa. Ihminen kykenee muutamassa kymmenessä minuutissa tuhoamaan luonnon tuhansia vuosia rakentaman metsän rakentaakseen paikalle asfaltoidun parkkipaikan ja vain muutama kymmenen vuotta tarvittiin miljoonia vuosia kehitellyn otsonikerroksen rikkomiseen. Kuinka Gaia selviää?

Ihminen on Gain synnyttämä mutta käyttäytyy kuin tuholainen, toisaalta tuholaisilla on oma merkityksensä ekosysteemissä. Ehkä ihmisen toimet sittenkin ovat osa suurta suunnitelmaa, jonka päämääriä emme vielä ymmärrä.

Onko ihminen sittenkin Gaian apulainen? Voidaanhan teknologiakin ajatella osana luonnon kehitystä. Ihmisen avulla Gaia on kaivanut sisuksistaan öljyn, hiilen ja uraanin. Autoilu ja teollisuus vaikuttavat maapallon ilmastoon ja radioaktiivisten jalosteiden säteily vaikuttaa elollisen perimään. Ehkä Gaia tarvitsee tätä kaikkea valmistellessaan seuraavaa vaihetta, joka on jotain vielä upeampaa ja kestävämpää.

Entäpä jos ihminen on vanhan planeetan vanhuuden sairaus tai jos Gaia on keksinyt tavan hävittää tuholainen ylensyöntiin?

Joka tapauksessa täytyy toivoa, että Gaia haluaa vielä olla yhteistyössä kanssamme. Ihmisen on kuitenkin tehtävä vielä hyvin paljon myönnytyksiä ja suhdetoimintatyötä, jotta lajillamme olisi tulevaisuus.

Joka päivä Gaia antaa meille viestejä. Kylmiä kesiä, leutoja talvia, sinilevää, kuolleita hylkeitä.

Gaian Silmä on yksi näistä merkeistä, tällä kertaa pelkistetty ja valaistu, ihmisen keinoin tehty.

"Luonnon valinta" ohjasi Gaian Silmän kehittymistä. Tekniset realiteetit, kuten liikenne, seinien likaantuminen , valaistusolosuhteet ja kosteus avustivat synnytyksessä. Gaian silmä pelkistyi merkiksi.

Realiteettina käveli vastaan myös tunnelin kunnostustyö. Maaäidin "kohtu" muutetaan putkeksi. Asia ei muutu, Gaia haluaa tulla muistetuksi. Päällystämme ja eristämme mutta Gaia on sen kaiken alla ja tulee esiin. Olen onnellinen siitä, että Pro Cultura, Turun kaupunki ja ymmärtävät sponsorimme ovat tässä mukana

Turussa 19.8.1998 Kimmo Ojaniemi


GAIAN SILMÄ-PÄÄSIVU Ojaniemen kirjoitus teoksen taustaideoista Kuvia valmiista teoksesta Kuvia työvaiheista Gaia-hypoteesista ja linkkejä Antiikin Gaia antoi nimensä Gaia-hypoteesille
Gaian silmä -teos paljastettiin Turussa 14.9.1998
The Eye of Gaia was unveiled in Turku, Finland on 14th September 1998
Professori Pentti Malaskan puhe >
Kimmo Ojaniemen puheenvuoro >
Turun Sanomien juttu paljastustilaisuudesta >

Gaian silmä Turun kartalla • Gaia's Eye on the Turku map >>-
TAIKO
taidekauppa verkossa
myy Kimmo Ojaniemen taidetta

• • •

Kimmo Ojaniemi's art is for sale in Online Art Shop TAIKO
© Kimmo Ojaniemi
Tietokoneeni toimii tuulivoimalla.


• polttavakysymys.fi
• ilmasto.org
• greenpeace.org
• vaihdavirtaa.net
• tuulivoimayhdistys.fi
Pääsivu | Teokset | Näyttelyt | Julkiset teokset | Muuta | Ansioluettelo | Leikekirja |
Home | Work | Exhibitions | Public work | Misc. | CV |
© Kimmo Ojaniemi


Sivun alkuun

Latest update:Saturday, 24-Nov-2012 13:23:30 GMT